söndag 12 januari 2014

Försökte att göra eget smör

Hade städdag i kylen idag. Upptäckte att jag bland annat hade rätt mycket grädde. Jag har sett på diverse hemsidor, bloggar och facebook att det tydligen är väldigt poppis att göra sitt eget smör. Ett av de positiva argumenten är det inte innehåller några konserverings medel eller andra grejer man inte vill ha. Såååå jag bestämde mig för att prova. Jag hällde upp grädden (jag hade ekologisk grädde) i en skål och vispade med elvispen. Vispandet är klar när grädden har blivit som små kulor och det är massa vätska (vassle tror jag) i botten. Jag hällde av vätska och frös in, tror det kan användas som degvätska. Tvättade smöret lite i vatten tills vattnet jag kramade ur var klart i färgen. Sedan saltade jag. Smöret blev supergott! Ska garanterat göra det igen. Det enda negativa var att smöret blev stenhårt. Så då har jag några valmöjligheter, komma ihåg att ta fram det lite innan jag ska använda det, vilket kan bli lite besvärligt på morgnarna innan jobbet. Det hinner kanske inte bli tillräckligt mjuk. Eller låta det stå framme skafferiet som de hade det förr. Nästa gång funderar jag på att blanda i lite olja så blir det kanske lite mjukare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar